Jesteś tutaj:

Co na uciążliwe gazy jelitowe (wiatry)?

Wiatry mogą bardzo uprzykrzyć życie. Jak ustrzec się przed tą nieprzyjemną i wstydliwą dolegliwością.

Co na uciążliwe gazy jelitowe (wiatry)?
Gazy w naszym przewodzie pokarmowym powstają w czasie pasażu spożytych przez nas posiłków i ich przetwarzania na energię. Każda osoba wytwarza i wydziela gazy. Jednak niektórzy mają większą tendencję, niż pozostali. W normalnych warunkach, gazy wydzielane są od 6 do 20 razy na dzień.

Z czego składają się "wiatry" gazy?

Produkowane przez nasz przewód pokarmowy gazy składają się z: tlenu, azotu, wodoru, dwutlenku węgla, siarkowodoru, amoniaku, metanu.
Charakterystyczny zapach wydzielanych gazów najczęściej spowodowany jest przez związki takie jak: amoniak, siarkowodór czy metan.
Zapach wiatrów uzależniony jest od tego co spożywamy - nieprzyjemny może pochodzić od zjedzonego mięsa. Natomiast gazy po owocach i warzywach, najczęściej w ogóle nie pachną.

Co powoduje gazy?

  • Połykanie powietrza - jeżeli połknęliśmy nadmiar powietrza i nie zostało ono zwrócone przez "odbicie", wtedy przechodzi przez cały przewód pokarmowy i jest wydzielane jako wiatry.
  • Żywność i napoje - to czy dany posiłek lub napój będzie powodować powstawanie gazów jest bardzo indywidualne.
  • Niektóre leki i suplementy diety.
  • Zaparcia - mogą powodować wzdęcia.
  • Choroby - takie jak choroba Crohn'a lub niedrożność jelit.
  • Zmiany poziomu hormonów - u kobiet w drugiej połowie cyklu miesiączkowego następuje zwiększona tendencja do wzdęć.

Co na częste gazy (wiatry)?

Najprostszym sposobem na ustrzeżenie się przed wiatrami jest zmiana nawyków żywieniowych.
Jedzenie powodujące gazy to m.in.:
  • fasola i rośliny strączkowe
  • warzywa - kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, szparagi, karczoch,
  • owoce - np. melony, brzoskwinie, morele, banany,
  • pszenica, otręby pszenne,
  • napoje gazowane, piwo, czerwone wino,
  • pokarmy tłuste i smażone,
  • cukier i zamienniki cukru,
  • mleko i produkty mleczne - szczególnie u osób nietrawiących laktozy,
  • produkty spożywcze zawierające laktozę.


Może Twoje jelita są zestresowane?

Leki na wiatry

Poza profilaktyką można stosować leki na gazy. Leki te zwierają simetikon lub dimetikon - związki ułatwiające rozpuszczanie pęcherzyków gazu, poprawiając tym samym wydzielanie gazów lub resorpcję do krwi.
Leki, które stosujemy na wiatry zaliczymy:

Spodobał Ci się artykuł?
Chcesz wiedzieć więcej?
Polecamy zaglądnąć do darmowego Poradnika Domzdrowia.pl
"Jak leczyć zaparcia? Szybko - Skutecznie - Bez bólu"

Komentarze(0)

    Znaleziono również w


    Polecamy również


    Zobacz Także